Wat is de Verlichting?

104,1K weergaven · · Uitlegvideo

Cijfer 6,1
1285 keer beoordeeld
Wat is de verlichting? Rationeel optimisme en een verlicht denken dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving: godsdienst, politiek, economie en sociale verhoudingen. (Tijdvak 7, KA 27).

In de Verlichting ging men uit van rationeel denken oftewel het gebruik van je verstand. Volgens de filosoof Montesquieu moest de machten daarom worden gescheiden in drieën: de Trias Politica. De wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht.
Rousseau: volkssoevereiniteit: de macht van regeringen was afhankelijk van het volk.
John Locke: Hij zegt dat mensen natuurrechten hebben.
Schotse Adam Smith: In zijn boek Wealth of Nations schreef hij over vrijheid van economisch handelen. De wet van vraag en aanbod zorgde alsof er een onzichtbare hand de economie leidde.
Diderot: 17-delige encyclopedie. De Verlichte ideeën werden steeds populairder en er werd erover gediscussieerd in salons, koffiehuizen en via brieven en boeken door heel Europa waardoor deze ideeën werden verspreid.
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.