Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Wat is conservatisme? En Romantiek?

17,7K weergaven · · Uitlegvideo

Cijfer 7,6
132 keer beoordeeld
Wat is het conservatisme? En wat is de Romantiek? Deel 1 van een serie over ismen en politieke stromingen in de negentiende eeuw. (KA 31).

De Romantiek was in de negentiende eeuw een nieuwe stroming in het denken; in plaats van het verstand werd het gevoel en verbeelding verheerlijkt. Men zette zich af tegen de Verlichting. Veel mensen twijfelden aan de macht van het verstand (dat rationalisme) en waren bezorgd over de toekomst. Romantici verlangden naar het verleden en vertrouwden meer op het gevoel. Tijdens de Romantiek was er veel aandacht voor de middeleeuwen en de vaderlandse geschiedenis. In de kunst zie je dat terug: veel aandacht voor de liefde, de dood, natuur en het geheimzinnige.

Het conservatisme is een politieke stroming, die ook aan het begin van de 19e eeuw begon. Deze mensen wilden de samenleving houden zoals die was, zo bewaren. En dat is wat conservatisme inhoudt: conservare in het Latijn betekent bewaren of behouden. De conservatieven waren tegen nieuwe veranderingen. Niet tegen alle verandering, maar het moet vooral niet te snel gaan. Er was een sterke vorst of koning nodig die het land goed kon besturen.

Frankrijk: Deze radicale conservatieven worden reactionairen genoemd. Zij zijn tegen alle veranderingen. In het begin van de 19e eeuw had het conservatisme in de meeste Europese landen veel aanhang. Wat al die conservatieven gemeen hadden, was dat ze tegen de verlichte ideeën waren.
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.