Wat is het socialisme? (communisme + sociaal-democraten)

69,4K weergaven · · Uitlegvideo

Cijfer 6,4
1170 keer beoordeeld
Wat is het socialisme? En het communisme? En sociaal-democraten? Het derde filmpje in de serie over het ontstaan van ismen. (KA 31).

Er waren mensen die dit onrechtvaardig vonden en iets wilden doen. Zij wilden het kapitalisme afschaffen en het socialisme doorvoeren. Hun idee was dat de welvaart eerlijk verdeeld moest worden over alle mensen. Maar er waren verschillende ideeën binnen het socialisme. De belangrijkste socialist in die periode is Karl Marx. Marx schreef in 1867 het boek: Das Kapital. bourgeoisie liet de armere benedenlaag of de arbeiders werken. De arbeiders, of het proletariaat, hadden het slecht. Volgens Marx zou dit alleen maar erger worden; de armen zouden armer en de rijken rijker worden. De groep armen of proletariërs zou alleen maar groeien, en op een gegeven moment zou er strijd ontstaan. Deze revolutie zou worden gewonnen door de arbeiders. Er komt dan een dictatuur van het proletariaat: dit betekent dat alle productiemiddelen overgenomen worden door de staat. Grond en bedrijven zouden in handen komen van de gemeenschap of de commune. Uiteindelijk zou het hele land, en zelfs de hele wereld, communistisch worden. Er komen vakbonden. Zij komen op voor betere werkomstandigheden en hogere lonen. Ook in de politiek kwam meer aandacht voor de situatie van de arbeiders en er kwamen wetten die de leefomstandigheden moesten verbeteren. Er waren marxisten die via een revolutie het socialisme wilden invoeren, zoals Marx had gedacht. En er waren marxisten die gebruik wilden maken van de democratie en het parlement. Ze zeiden dat als de arbeiders kiesrecht kregen, de socialisten aan de macht konden komen en op die manier het socialisme in konden voeren. Zo rond 1900 kwamen er een scheiding tussen de marxisten: de communisten die een revolutie wilden, en de sociaal-democraten, die gebruik maakten van de democratie.
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.