Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Renaissance? Veranderende mens en wereldbeeld

36,8K weergaven · · Uitlegvideo

Cijfer 6,4
928 keer beoordeeld
Wat is de Renaissance? Tijdvak 5, kenmerkende aspecten 19 en 20. Het veranderende mens- en wereldbeeld van de Renaissance en het begin van een nieuwe wetenschappelijke belangstelling. Een hernieuwde oriëntatie op het erfgoed van de klassieke Oudheid.

Het heeft te maken met kunst, de Oudheid, humanisme en veel meer! Maar de renaissance houdt meer in dan kunst uit de oudheid navolgen. Het is de bloei van kunst en architectuur, maar ook van literatuur en de wetenschap! Renaissancekunstenaars moesten veelzijdig zijn. Leonardo da Vinci was bijvoorbeeld schilder, maar ook uitvinder, geleerde, musicus en technicus. Michelangelo was schilder, beeldhouwer, architect en dichter. Een kunstenaar moest een uomo universalis zijn, een universeel mens. Een van de bekendste humanisten is Desiderius Erasmus. Erasmus wilde de katholieke kerk proberen te hervormen; hij vond dat de kerk te veel afweek van het ware christendom.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.