Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Wat is Verlicht Absolutisme?

18,0K weergaven · · Uitlegvideo

Cijfer 6,7
215 keer beoordeeld
Wat is het Verlicht Absolutisme? Frederik de Grote van Pruisen, Catharina II van Rusland (Catharina de Grote) en Jozef II van het Heilig Roomse Rijk. Zij hebben het antwoord, en deze video ook! (Tijdvak 7, KA 28).

Voortbestaan van het Ancien Regime met pogingen om het vorstelijk bestuur een eigentijdse verlichte wijze vorm te geven (verlicht absolutisme). Het goddelijk recht wordt verlaten. Vorsten regeren nog steeds oppermachtig, maar houden rekening met hun onderdanen. Een absoluut vorst nam eerst alle beslissingen zelf; een verlicht vorst maakt meer gebruik van de ministers en advies van bestuurders. Er was dus ruimte voor overleg. Bij de absolute vorsten was er geen sprake van godsdienstvrijheid. Nu is er sprake van religieuze tolerantie. Eerst hadden de boeren als horigen geen rechten. Ook werd de belasting hoofdzakelijk betaald door de derde stand. Bij verlichte vorsten verbetert de positie van de boeren en worden de belastingen eerlijker verdeeld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.