Warschaupact & De Hongaarse Opstand

16,8K weergaven · havo 5 | vwo 6 · Uitlegvideo

Cijfer 6,4
104 keer beoordeeld
Warschaupact & Hongaarse Opstand. Vreedzame co-existentie. Onderwerpen over de Koude Oorlog, ook examenonderwerpen geschiedenis, Historische Context.

In 1955 werd West-Duitsland, de BRD, lid werd van de NAVO : het militaire bondgenootschap van westerse landen. Als reactie richtte Chroesjtsjov in dat jaar het Warschaupact op. Dit was, net als de Navo, een militair bondgenootschap. Alle Europese communistische landen, behalve Joegoslavië, werden lid, dus ook Oost-Duitsland, de DDR. Leden van het Warschaupact beloofden elkaar te helpen als een van hen werd aangevallen. Ook werd beloofd elkaars soevereiniteit te respecteren. Tijdens een Partijcongres van de SU sprak Chroesjtsjov over vreedzame co-existentie. Het communisme kon rustig naast het kapitalisme leven: er was geen oorlog nodig, waarbij misschien kernwapens zouden worden gebruikt met miljoenen slachtoffers. In de Hongaarse hoofdstad Boedapest gingen op 23 oktober studenten de straat op om hun steun te betuigen aan de slachtoffers van die Poolse opstand. Al snel liepen er tienduizenden mensen mee in de opstand en werden er Anti-Sovjet leuzen geroepen. Het werd een anti Sovjet-protest. De Sovjettroepen die er waren in Boedapest moesten zich terug trekken. Er kwam zelfs een nieuwe regering, met een nieuwe premier. Deze nieuwe regering stapte uit het Warschaupact en verklaarde zichzelf neutraal, Op vier november reden de Sovjettanks Boedapest weer binnen en was de opstand voorbij. Veel regeringsleiders vluchtten, maar velen werden later alsnog opgepakt en geëxecuteerd. Er werd nog gehoopt op steun van het Westen: via radio werd hulp gevraagd aan de VS, maar er gebeurde: NIETS! De VS waren bang voor een WO III en ze waren al verstrengeld in een oorlog, de Suez-crisis in Egypte.
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.