Absolute macht en absolutisme?

45,3K weergaven · · Uitlegvideo

Cijfer 6,6
382 keer beoordeeld
Wat is het absolutisme? En wat is absolute macht? In de 16e en 17e eeuw willen Europese vorsten centraliseren, ze streven naar absolute macht.

De edelen hebben lang genoeg macht gehad en voor de steden geldt hetzelfde. Nu willen de koningen weer zelf besturen! Filips II verliest hierdoor de Nederlanden en koning Karel I van Engeland verliest hierdoor zijn hoofd! Maar in Frankrijk lukt het al veel beter. Lodewijk XIV (de veertiende) zorgt ervoor dat er geen lastige ministers zijn die voor hem beslissen. Ook zorgt hij ervoor dat de edelen naar zijn gigantisch en nieuw paleis komen in Versailles, net buiten Parijs. Hier houdt hij ze bezig met feesten en optredens; ze worden vermaakt en hebben geen tijd om zich met het bestuur te moeien, laat staan om een opstand te organiseren. In Versailles ontstaat ook een zeer bijzonder hofcultuur. De edelen worden bezig gehouden met (zinloze) taken. Ze kijken toe hoe de koning ontwaakt, zich omkleedt, ontbijt, dineert en danst. Sommigen hebben zelfs de grote eer om hem hierbij te helpen: het aantrekken van zijn schoenen, het aanreiken van de wandelstok en voor echte mazzelaars mocht je aan tafel van de koning zitten en kijken hoe hij at. Jottem! Absolutisme in Frankrijk hield ook in dat de koning zich actief bezig hield met de economie en het leger. Het Franse leger wordt tijdens de regering van Lodewijk het grootst en sterkt. Eén ding durft Lodewijk niet te veranderen: de belastingen. Want dan zou hij de adel wel tegen zich krijgen. En hij had ze net koest gekregen! Deze video behandelt kenmerkend aspect 23: Het streven van vorsten naar absolute macht.
ADVERTENTIE
Studeer met een open blik

Een studie die filosofie, psychologie en sociologie combineert, en waarin je ook nog eens goed leert te reflecteren en gesprekken te voeren – klinkt dat als jouw droomstudie? Dan is de bachelor Humanistiek misschien iets voor jou.
Kom kennismaken op de Open Dag van 16 november.

Meld je aan voor de Open Dag

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.