Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Hoe werkt een nier?

4,8K weergaven · ·

Cijfer 1,3
2 keer beoordeeld
In dit filmpje leg ik uit hoe de nieren werken. Nieren bestaan uit nierschors, niermerg en nierbekken. In de nierschors wordt voorurine gemaakt. Dat wordt gedaan door het bloed in een aanvoerend slagadertje, dat naar de glomurulus gaat en door middel van ultrafiltratie ontstaat er voorurine in het kapsel van Bowman. Deze voorurine komt nu in het niermerg terecht, waar de nierbuisjes alle nuttige stoffen eruit halen door middel van terugresorptie. Daardoor wordt de osmotische waarde van het niermergweefsel heel hoog. Door deze hoge osmotische waarde, wordt er 99% van het water onttrokken aan de voorurine. Het voorurine gaat nu via een verzamelbuisjes naar het nierbekken en dan naar de urineleider. De teruggeresorbeerde stoffen worden via de nierader weggevoerd.

https://www.juf-aminozuur.nl/
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op deze video. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.