Hofstelsel en horigen

43,6K weergaven · · Uitlegvideo

Cijfer 6,0
621 keer beoordeeld
In de Vroege Middeleeuwen ontstaat het hofstelsel, een verdrag tussen heer en horige. Daarmee ontstaat er dus de horigheid. (Tijdvak 3, KA 11).

De samenleving verandert van agrarisch-urbaan naar agrarisch en autarkisch. Van het grote Romeinse Rijk is in West-Europa niets meer over. Germaanse stammen stichtten eigen koninkrijkjes, maar de veiligheid die er onder de Romeinse keizers heerste is er niet meer. Wegen vervallen, steden worden kleiner en handel verdwijnt bijna. Er wordt amper gebruik gemaakt van geld. Daarom worden dorpen zelfvoorzienend of autarkisch. De boeren zoeken naar veiligheid en de heer, een edelman, biedt dit aan. Hiervoor verliezen de boeren wel hun vrijheid. Ze worden horigen en hebben veel verplichtingen. Ze moeten verplicht werken op het land van de heer, ze moeten een deel van hun opbrengst inleveren, ze moeten herendiensten verrichten (klusjes, reparaties en dat soort zaken), ze mochten niet weg van het domein en moesten cijnzen, of belasting betalen. Dit werd in natura gedaan: vee of de opbrengst van het land. Hofstelsel en horigheid. Tijdvak 3, kenmerkend aspect 11: De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd via hofstelsel en horigheid.
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.