Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Klassieke vormentaal (kunt & architectuur)

42,9K weergaven · · Uitlegvideo

Cijfer 6,5
290 keer beoordeeld
De Grieks-Romeinse cultuur heeft veel invloed gehad. We noemen hun vormentaal klassiek. (Tijdvak 2, KA 5).

De Griekse beeldhouwkunst bestaat uit drie perioden: de Archaïsche periode die erg lijkt op de Egyptische beeldhouwkunst en waar de beelden strak en stijfjes zijn. Daarna komt de Klassieke periode. De beelden zijn anatomisch perfect. Mensen worden idealistisch afgebeeld: zoals een persoon eruit moest zien. Daarna kwam de Hellenistische periode: beelden kregen meer emotie en moeilijkere vormen werden uitgebeeld. De Romeinen hebben de Griekse beeldhouwkunst gekopieerd. Wat wel kenmerkend is bij de Romeinen, is dat ze mensen realistisch uitbeelden, dus niet volmaakt mooi, maar ook gewoon lelijk. De bouwkunst of architectuur bij de Grieken gaat hier vooral over de Dorische stijl, de Ionische stijl en de Korintische stijl. De Romeinen waren goede bouwers die portieken, balkons en verwarmingen installeerden. Gigantische aquaducten brachten vers water van buiten naar de stad. Maar ook het Colosseum en het Pantheon met de koepel zijn sterke staaltjes vakmanschap in de architectuur. En het feit dat duizenden jaren deze vormentaal als voorbeeld dient laat zien dat ze werkelijk KLASSIEK zijn!
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.