Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Middeleeuwse Gilden

35,9K weergaven · · Uitlegvideo

Cijfer 5,7
759 keer beoordeeld
Wat zijn Gilden? Het middeleeuwse gilde is een vereniging van mensen met hetzelfde beroep of ambacht die in de middeleeuwen voor elkaar zorgden en veel macht hadden in de steden.

Eerst waren het vooral handelaren die zich verenigden: deze vereniging of organisatie noem je een gilde. Later volgden ook de ambachtslieden. In de steden waren veel ambachtslieden, mensen die zich specialiseerden in een bepaald vak. Zoals bakker, slager, timmerman. De gilden stelden regels vast voor de kwaliteit en de prijs voor producten. Op die manier was er geen concurrentie en was overal in de stad de kwaliteit hetzelfde. Eerst ging je een aantal jaar in de leer bij een ambachtsman en was je een leerling. Als de leerling genoeg geleerd had werd hij gezel. Een gezel werd betaald voor zijn werk, maar werkte nog steeds voor zijn meester. Pas als hij alles onder de knie had kon hij een meesterproef afleggen. Slaagde hij hiervoor, dan was ook hij nu meester en mocht zijn eigen bedrijf beginnen.
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.